Raiffeisen

Автор фото, Getty Images

Найбільші західні банки, які продовжують працювати в Росії, торік сплатили понад 800 млн євро податків — у чотири рази більше, ніж до початку війни Росії проти України, звернуло увагу видання Financial Times.

Сім найбільших за розміром активів у Росії європейських банків — Raiffeisen Bank, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP – повідомили про сукупний прибуток у розмірі понад 3 млрд євро у 2023 році.

Цей прибуток був утричі більшим, ніж у 2021 році, і частково отриманий за рахунок коштів, які банки не можуть вивести з Росії, пише видання.

Як показує аналіз Financial Times, зростання прибутку призвело до того, що європейські банки заплатили близько 800 млн євро податків у порівнянні з 200 мільйонами євро в 2021 році.

Податки, які сплачують європейські банки, еквівалентні приблизно 0,4% усіх очікуваних "неенергетичних доходів бюджету Росії на 2024 рік, зазначає видання.

Іноземні банки виграли не лише від вищих відсоткових ставок у Росії, а й від міжнародних санкцій щодо російських банків. Такі заходи позбавили їх конкурентів, які залишили Росію, доступу до міжнародних платіжних систем — і підвищили привабливість західних банків клієнтам країни.

Більше половини податкових виплат європейських банків припадає на австрійський Raiffeisen, який має найбільшу присутність у Росії серед дочірніх компаній західних банків.

Російські прибутки Raiffeisen зросли більш ніж утричі до 1,8 млрд євро між 2021 і 2023 роками, що становить половину загального прибутку австрійської групи, у порівнянні з приблизно третиною до війни.

Крім регулярних податкових внесків у 2023 році Raiffeisen сплатив 47 млн євро в результаті непередбачених зборів, які Кремль наклав на деякі компанії минулого року.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну австрійський банк неодноразово озвучував плани скоротити свою діяльність у Росії або взагалі відмовитися від неї.

За те, що банк не вивів свої кошти з Росії, Raiffeisen критикував Європейський центральний банк та Міністерство фінансів США.

Попри те, що банк доклав певних зусиль, щоб зменшити свою позику в Росії, наприклад, зменшив кредитний портфель на 56% з початку 2022 року, деякі заходи вказують на протилежне.

Останні вакансії Raiffeisen в Росії свідчать про амбітні плани щодо "багаторазового розширення активної клієнтської бази", повідомляє FT.

"Залишитися в Росії не тільки в інтересах Raiffeisen. Центробанк Росії зробить усе можливе, щоб не відпустити їх, тому що є кілька банків, які не потрапили під санкції, через які Росія може отримувати та надсилати платежі Swift", — сказав високопоставлений російський банківський керівник.

За його словами, російські та іноземні контрагенти зараз часто здійснюють міжнародні платежі в рублях, але російська валюта також проходить через рахунки у Raiffeisen та інших банках, "щоб зменшити ризик санкцій" і "прискорити процес".

Яка ситуація з іншими іноземними банками

Citigroup, четвертий за величиною кредитор США, який отримав 149 млн дол. прибутку та заплатив 53 млн дол. у Росії у 2023 році, став четвертим найбільшим платником податків серед західних банків у Росії, за даними Київської школи економіки.

Інший американський гігант, JPMorgan, за даними дослідників, заробив 35 мільйонів доларів і заплатив 6,8 млн дол. податків.

JPMorgan, колись основний підрядник російських банків з відкриття кореспондентських рахунків у доларах США, намагався піти з 2022 року. Але тепер банк зіткнувся з багатомільйонним позовом від свого колишнього партнера в Росії ВТБ.

Забрати у Росії та віддати Україні. Чи може Захід конфіскувати заморожені російські мільярди

Чому в банків на Заході почалися проблеми і чи загрожує світу фінансова криза

"Санкції санкціями, а справи йдуть далі". Як європейський бізнес допомагає Росії будувати кораблі, що стають цілями України

Водночас Deutsche Bank, угорський OTP та Commerzbank значно скоротили свою присутність у Росії, яка й без того була невеликою порівняно з Raiffeisen.

Сумарні показники доходів, прибутків і податків міжнародних банків впали з 2022 року, але залишаються набагато вищими, ніж довоєнні результати.

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Банки також виграли від підвищення процентних ставок, оскільки ключова ставка російського центрального банку зараз становить 16%, майже вдвічі вище, ніж до війни.

Близько 20% податкових платежів до російського бюджету в 2023 році, здійснених OTP, складалися з податків на дивіденди, повідомили в банку. Значна частина його коштів залишається на депозитних рахунках у Росії, пише FT.

Заблокована готівка є значною перешкодою для виїзду з Росії. З початку 2022 року банки також вимагали особистого дозволу президента Володимира Путіна для продажу своїх російських операцій.

Лише сім західних банків — із 45, включених до списку тих, які потребують дозволу президента на вихід — отримали такий дозвіл, у тому числі Mercedes-Benz Bank та Intesa.